Skor

317 träffar

Slappna av med stil

Från Amerikas soliga västkust härstammar Ugg. Med funktionellt fårskinn och en obeveklig kärlek för både en aktiv och avslappnad livsstil, har Ugg blivit ett av världens största skomärken inriktade på fårskinnsskor.

Fårskinn perfekt för strandlivet

Det pågår en diskussion huruvida fårskinnsstövlarna härstammar från Australien eller Nya Zeeland, precis som det pratas vilt om namnet ”Ugg”, där både surfaren Shane Stedman och Frank Mortel menar att de var först med namnet.

Skomärket Ugg råder dock mindre tvekan om. Märket startades av den australiensiske surfaren Brian Smith och Doug Jensen i Kalifornien 1978. Jensen sålde dock sin del i företaget till Smith.

Brian Smith startade företaget då han snabbt förstod fördelarna med fårskinn. Materialet anpassar sig efter miljön runt om och därför kunde de hålla värmen när så behövdes, men även fungera under varma somrar tack vare att de inte håller fukt. Med andra ord var skorna en dröm för strandlivet i Kalifornien.

Att sälja en livsstil

Från surfkulturen följde ett naturligt arv: kombinationen av sport med en avslappnad livsstil. Surfarna sågs som ”beach bums”, som bara hängde på stranden men många tycktes glömma att de spenderade större delen av tiden i havet – och utövade en ordentligt krävande sport.

I och med att Ugg fick representera den kaliforniska livsstilen ökade märket i popularitet. I mitten av 1980-talet fanns skorna i var och varannan surfshop längst kusten.

Det stora genomslaget kom dock att dröja. Vägen från stränderna till storstaden var inte alltför enkel men tack vare att kändisar och modekonnosörer fattade tycke för skon gick det vägen till slut. Under slutet av 1990-talet lyckades Ugg att sälja mer än bara skor: de sålde hela den avslappnade stilen till alla storstadsborna och Ugg nådde nu till Chicago.

Via New York till världen

När Oprah Winfrey deklarerade att hon älskade sina Ugg röntes ännu större framgångar. Tack vare att många stora kändisar valde Ugg när de slappade hemma, lyckades Ugg att slå sig in i den tuffa modebranschen i New York. Sedan en tid tillbaka tillverkade Ugg mer än bara fårskinnsstövlar, de gjorde även sandaler och tofflor, något som också ökade intresset.

I eftersvallet efter framgångarna i New York var steget kort till Europa och i mitten av 00-talet fanns Ugg här, och sedan även i Kina och Japan.

När 2010 hade passerat meddelade Ugg att man skulle ta några steg tillbaka och därmed till sport och aktivitet, som hamnat i skymundan till fördel för det fashionabla modet. Resan är med andra ord långt ifrån över.

Ugg online på Footway

På Footway gillar vi Ugg lika mycket som resten av världen. Det funktionella fårskinnet gör att skorna andas, släppet ut fukt och behåller värme när det behövs. Det gör dem perfekta för en rad livsstilar och modestilar. De går utmärkt ihop framför brasan i ett par pyjamasbyxor, på stan med blekta jeans och grovstickad kofta, och på kalla promenader med sportig vinterjacka.

Till en början tillverkades Ugg i ett fåtal färger men allt eftersom märket ökade i popularitet, kom modellerna i flera, sprakande färger. Idag är det busenkelt att hitta ett par Ugg oavsett vilken färg du vill matcha med.

Här på Footway har vi samlat över 180 par med Ugg-skor, allt för att du hitta några fårskinnsfavoriter du kan vara nöjd med!

Bonham Stout
FÅ KVAR
380g
REA
FÅ KVAR
Sida 1 av 6

317 träffar
När du surfar här tillåter du cookies. Läs merOK