Toms, Skor

42 träffar

Skor för välgörenhet

Toms grundades 2006 av Blake Mycoskie som inspirerades av klassiska argentinska skor, alpargata. Blakes avsikt var att starta ett företag som bygger på ”one for one”-konceptet, som innebär att för varje såld produkt skänks också en produkt till välgörenhet. Och sedan starten har nu Toms skänkt över 1 miljon skor till behövande och utsatta barn. Toms har på kort tid blivit oerhört populära världen över och skorna finns i ett stort urval färger och material. Alla modeller har den sköna och dämpande innersulan i mocka.

Argentina-resan inspirerade

Idén till Toms föddes när Blake var på resa i Argentina. Där såg han många barn som saknade skor och han fick en hemsk inblick i vad det kan innebära: skadade fötter, sjukdomar och ett allvarligt hälsoproblem. Blake har sagt i en intervju att han var medveten om att många barn i världen saknar skor, men under Argentina-resan öppnades hans ögon på riktigt för innebörden. Blake var en van entreprenör och hade tidigare startat olika företag, bland annat ett tvättöfretag och en körkortsutbildning på nätet. Den senare sålde han sedermera för att kunna satsa på Toms.

Kunderna strömmade

Idén var inte revolutionär: skänk ett par skor för varje köpt par. Däremot var den framgångsrik – kunderna strömmade till Toms och genom att de enkelt bidrog till en bättre värld för barn. Affärsmodellen har bland annat beskrivits som ”byggd endast för syftesmaximering” – alltså att Toms inte bara säljer skor utan även säljer sitt ideal. Kunderna blir välgörare direkt i och med köpet.

Härstammar från Pyrenéerna

Skorna är av den klassiska argentinska Alpargata-typen, även känd som Espadrille. Skon härstammar från Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien. De låga, platta skorna är gjorda i läder eller tyg, med en sula i jute. Ordet espadrille komer från franskan och härstammar (på långt håll) från en grässort vanlig i medelhavet och skorna har en historia som går ända tillbaka till 1300-talet, även om vissa menar att de går så långt som 4 000 år tillbaka. Riktigt populära blev skorna i USA på 1940-talet, bland annat tack vare filmen Key Largo (1948) där skådespelaren Lauren Bacall promenerade runt i dem.

40 länder

Idag är skorna mycket populära och Toms har skeppat skor till barn i 40 länder. Bland annat USA, Rwanda, Haiti och Sydafrika. I det sistnämnda har Toms även samarbetat med skådespelerskan Charlize Theron i Africa Outreach Project. Tillsammans tog de fram limiterade versioner av skorna, vinsten gick till utbildning och medicin för utsatta barn. Andra större samarbeten är för Movember – rörelsen där mustaschen används som symbol för mäns hälsa (närmare bestämt prostata- och testikelcancer). Toms har lyckats med att kombinera en effektiv affärsmodell med att hjälpa utsatta barn, och därmed även inspirerat flera andra företag att jobba på samma sätt.

Vi hoppas att du hittar nya favoritskor från Toms här på Footway.

FÅ KVAR
Sida 1 av 1

42 träffar
När du surfar här tillåter du cookies. Läs merOK